jueves, 9 de julio de 2009

Les escombraries: "un hueso duro de roer"

Si alguna cosa tenen els holandesos és que reciclen, i molt. Ara bé, no és fàcil entendre com i quan ho fan. He preguntat a varies persones i, sembla ser que hi ha diferents sistemes. Si un vol reciclar aquí cal que sàpiga que:

1. Segons el barri o segons si vius en una casa o en un bloc de pisos, la cosa canvia. Als blocs de pisos la gent acumula les escombraries i els hi passen a recollir una vegada per setmana. A les cases els passen a recollir les escombraries diferents persones en diferents moments. Per exemple, el vidre el recull el servei de cada ciutat però també pots esperar a que passi gent pobre que el recull per després guanyar unes monedes duent-los a les màquines de retorn de vidre. Tu hi poses l'ampolla i et tornen els diners equivalents de l'embàs.

2. No busquis, és inútil, aquí no hi ha contenidors. Només trobareu molt de tant en tant algun contenidor subterrani.

3. La gent amb més sort té a prop contenidors d'aquests subterranis, pel que una part de les escombraries les pot anar a llençar. Però per això cal saber què significa el que diu a cada contenidor i què hi va a cada lloc. Es separen els productes segons si són karton/papier (paper i cartró), drankkarton (bricks), kunstofflessen (ampolles de plàstic, bosses...), witglas (vidre transparent) i bontglas (vidre fosc, tipus ampolla de vi).

4. A part de reciclar paper, plàstic, vidre... es recicla el que és orgànic (que per ells és només vegetals i plantes) i el que és inorgànic (això és el desmadre, tot el que no saps què fer-ne va aquí). Si tens jardí, normalment hi ha un gran cubell per les coses del desmadre i un de més petit on un veu la naturalesa en plena descomposició i fa una pudor... Si vius en un pis, la gent el que fa és comprar cubells que tanquin mooooooolt bé.

5. Però també hi ha una altra cosa que cal saber. La gent paga molts impostos pel servei d'escombraries (tot i que només els hi passin a recollir una vegada per setmana) i un no pot deixar a fora de casa unes escombraries en una bossa qualsevol. Les escombraries aquestes generals s'han de llençar a unes grans bosses de color vermell (segons el barri canvia de color) que val 15€ el paquet!

Doncs imagineu quin cacao fins que un entén com organitzar les maleïdes deixalles!! Jo crec que avui ha estat el primer dia que ho he fet bé! "Tres hurras por la Ingrid!!"


No hay comentarios: